Mit használ a világnak, aki kutat?

Kutatásmódszertani szemináriumon vettek részt a Ferences Ösztöndíjprogram (FÖP) diákjai. A rend három nagy gimnáziumának tanulói október 5-én, a budapesti tartományfőnökségen gyűltek össze, hogy megismerkedjenek a tudományos kutatások szempontjaival. 


Első találkozóját tartotta meg a ferences tehetségprogram 2018-2019-es évfolyama. Az esemény előadásai elsősorban a program kutatási-alkotási kategóriájában résztvevő diákoknak szóltak, de a tanulmányi csoportból is érkeztek néhányan. 

„Második alkalommal rendeztük meg ezt a szemináriumot, amelynek ötletéhez az a belátás vezetett, hogy a gimnazisták nem vagy nem eléggé ismerik a magasabb szintű, tudományos kutatás módszereit” – mondta az esemény végeztével Dobszay Ambrus, a FÖP vezetője.
 


A ferences közoktatási referens elmondta, hogy idén nem csak a kutatásmódszertannal foglalkozó szakembereket hívtak, hanem a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, dr. Pakucs János, valamint Kapui Ákos, a MISZ vállalkozója is értékes gondolatokkal ösztönözte a diákokat. A szakemberek körüljárták a siker és a kreativitás kérdéseit, majd az eredményes start-upok titkait ismertették. Kitértek arra is, hogy a fiatal feltalálók munkája hogyan járul hozzá mind egyéni szellemi, mind a nemzeti értékek kincstárához.
A tanulók érdeklődési körüknek megfelelően egy-egy további prezentációt is meghallgathattak. Dr. Bodor Emese geológus és Siptár Dániel történész a kutatások fajtáiról, speciális módszereiről és szakmai kritériumairól beszéltek. A tudósok ismertették a megfigyelések etikai szabályait, és felhívták az ösztöndíjasok figyelmét egyes alternatív módszerekre is. A bemutatók után, kötetlen beszélgetés keretében mindenki elmondhatta, hogy pontosan mivel foglalkozik majd ebben az évben, és milyen kihívásokkal néz szembe.

„A megosztás előtt arra biztattuk őket, hogy figyelmesen hallgassák egymást, hiszen előfordulhat, hogy társaik munkájában olyan elem szerepel, amely a sajátjukkal összefügg” – emelte ki Dobszay Ambrus, aki beszámolt arról is, hogy több helyen találtak egyezést: kiderült, hogy egy fiú és másik intézményből két lány is a futás fizikáját tanulmányozza, csak más-más nézőpontból, de többen foglalkoznak például környezetvédelmi ügyekkel is: van, aki művészi irányból közelíti meg, és olyan is, aki a fenntarthatóság problémájából indulnak ki.
 


„Az egész délután egy remek alkalom volt arra, hogy egy kicsit megismerjük egymást a többi ösztöndíjassal” – mondta el Sára az eseményt követően és hozzátette: „A szünetben pizza és üdítő fogadott minket, ennek a meglepetésnek mindenki nagyon megörült”. A FÖP hagyományainak megfelelően ugyanis a módszertani szeminárium fontos mozzanata a pizzázás.
A ferences tehetségprogram ösztöndíjasai három közös eseményen vesznek részt az év során, legközelebb januárban, a kommunikációs tréningen találkoznak majd. 
Dobszay Ambrus az összejövetelekkel kapcsolatban elmondta: „Örömmel tapasztaljuk, hogy az iskolák közötti kapcsolatok épülnek, szorosabbra szövődnek”.

 

A Ferences Ösztöndíjprogramról bővebben IDE kattintva olvashatnak.

 

Varga Mónika – Ferences Alapítvány, Ferences Sajtóközpont    
Fotó: Ferences Sajtóközpont

 

Hasonló tartalom