Adj nekünk tudásra szomjazó szívet! – Kommunikációs tréning a ferences iskolák ösztöndíjasainak

Hatodik alkalommal került megrendezésre a Ferences Ösztöndíjprogram kommunikációs hétvégéje január végén, Péliföldszentkereszten. Az eseményen Demcsák Ottó balettművész és Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is tartott előadást. 


A Ferences Ösztöndíjprogram keretein belül minden évben három alkalommal találkoznak egymással a ferences iskolák ösztöndíjasai. Az őszi kutatásmódszertani szemináriumon a tanulók segítséget kapnak ahhoz, hogyan induljanak el a tudományos kutatások útján; a januárban megrendezett kommunikációs tréningen pedig az előadástechnika alapjait sajátíthatják el. Végül a minden év májusában megrendezett projektnapon a diákok a program támogatói, a ferences rend vezetői és tanáraik előtt mutathatják be munkájuk eredményét.  

 

 

A januári kommunikációs hétvégének ezúttal a péliföldszentkereszti szalézi rendház adott otthont, ahol a tanulók három nap alatt nemcsak a jó előadásmódhoz szükséges alapokat ismerhették meg, hanem ahhoz kapcsolódóan számos önismereti gyakorlatot, közösségi kommunikációs feladatot, próbaprezentációt is végezhettek. 

A tréningen, melynek szakmai hátterét ezúttal az AC Humán Kft. biztosította, jelen volt a Ferences Ösztöndíj Alapítvány kuratóriumi elnöke is, Kiss Didák OFM, aki rövid megnyitóbeszédében így bátorította a diákokat: „Biztatlak benneteket, hogy legyetek nyitottak és próbáljatok meg fejlődni. Kívánom nektek, hogy vegyetek lendületet ebből a hétvégéből és álljatok örömmel az effajta tanuláshoz!”
A program kezdetén Szent Ferenc San Damiano-i kereszt előtti imádságának egy erre az alkalomra átírt változatát imádkozták együtt a résztvevők: a béke és egyetértés Istenét kérték, hogy adjon számukra „derűs és élettel teli, tudásra szomjazó és tanulékony szívet” e napok megéléséhez.

 


Az AC Humán szakemberei által tartott különböző gyakorlati feladatok mellet két vendégelőadóval találkozhattak az ösztöndíjasok. Demcsák Ottó, a Győri Balett egyik alapítója, jelenleg a Soproni Petőfi Színház tánctagozatának vezetője egy zenés, táncos alkalom keretein belül segített a diákoknak egymás felé fordulni. A másfél órás foglalkozáson körtáncokat jártak, különböző balettgyakorlatokat végeztek, mozgáskoordinációt fejlesztő feladatokat próbálhattak ki. A program végeztével Demcsák Ottó beszélt arról is, milyen fontosnak tartja, hogy a fiatalok ismerjék ezt a művészetet, oda merjenek lépni egymáshoz vagy meg merjék fogni egymás kezét.

A második vendégelőadó személyében a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát köszönthették az ösztöndíjasok. Märcz Tamás személyisége és motiváló előadása nemcsak nagy érdeklődést, hanem őszinte lelkesedést is kiváltott a tanulókból. 
 

 

„A hit, az akarat és az erő túl tudja szárnyalni a képességeinket” – bátorította a fiatalokat a szakember. A program zárásaként Dobszay Ambrus, a ferences oktatási referens és Kiss Didák OFM biztató szavakkal engedték útjukra az ösztöndíjasokat, akikkel legközelebb májusban találkoznak majd.
A Ferences Ösztöndíjprogram a ferences közoktatás fontos alkotóeleme, mely amellett, hogy erősíti a három nagy gimnázium közötti személyes kapcsolatokat, a hagyományos tanulási módszerektől eltérő lehetőségeket kínál a diákok számára. A program szervezői bíznak benne, hogy a tanulók ösztöndíjas éveik alatt szerzett tapasztalataiknak köszönhetően hasznos tudással gazdagodhatnak, nemcsak későbbi hivatásukra és tanulmányaikra nézve, hanem életük egyéb területein is.

 

 

VM / Ferences Sajtóközpont, Ferences Ösztöndíj Alapítvány

Fotó: Fábry Anna

Hasonló tartalom