Véget ért a FÖP kommunikációs tréningje

A gödöllői Mater Salvatoris lelkigyakorlatos házban tartották meg a 2019-2020-as Ferences Ösztöndíjprogram (FÖP) kommunikációs tréningjét. A január 23. és 25. között megrendezett eseményen harminchét diák vett részt. 



Háromnapos kommunikácós tréningen találkoztak a ferences iskolák ösztöndíjas diákjai. Az esemény koordinálását az AC Humán Kft. trénerei végezték, akik Tóth Zoltán vezetésével sok izgalmas programmal készültek. 
A tréning célja az ösztöndíjprogramban résztvevők kommunikációs készségeinek fejlesztése volt. A tehetséges diákok sikere nagyban múlik azon is, hogy tudásukról, eredményeikről hogyan tudnak számot adni. Ehhez megfelelő önismeretre, önkifejezési képességre, szuggesztív előadói készségre, az üzeneteik hatékonyságára és pontosságára van szükség. Ezt kívánták fejleszteni a program szakmai irányítói.
Azok, akiknek a tanév végén egy prezentációban kell számot adniuk elvégzett munkájukról, ők a projektjük bemutatásához kaphattak segítséget. Azok, akik már az előző évben is részt vettek a programban, ők „továbbképzést” kaptak, mégpedig az önismeret, a konfliktuskezelés területén. A tréning jellegzetességét a dramatikus, játékos módszerek alkalmazása adta. 
A foglalkozások között közös és fakultatív szabadidős programokat szerveztek. 
Az első este a Piedone nyomában című film levetítése után meglepetéseként maga a rendező, Király Levente tartott rövid előadást, akivel kötetlen beszélgetésre is volt lehetőség. 

Másnap bemutatkozott a Morus Vezetőképző Akadémia, délután pedig Dóczi Sándor AIKIDO-mester megküzdési stratégiák, koncentrálás címmel tartott mozgási gyakorlatokat. Különleges csemege volt meghallgatni Kovács Mariannt , aki a mesék világát hozta közelebb a fiatalokhoz: egy mese elmondásával, majd beszélgetéssel. Gável András és zenész csapata ünnepélyes dicsőítéssel emelték a találkozó hangulatát. A közös éneklésben meghitt lelki élménnyel gazdagodhattak a résztvevők.

A tréninget Benkő Vilmos előadásra zárta, aki a meggyőző beszéd ügyes technikáiból és a sikeres prezentációk receptjéből hozott összetevőket a tanulók számára. 

A közös programok között szekciókra osztva dolgoztak a diákok: mind a négy kiscsoportot egy-egy tréner vezette. Ezeken a foglalkozásokon a tanulók bensőségesebb hangulatban gyakorolhatták az előadásmódot, a meggyőzőbeszéd technikáját, valamint dolgozhattak prezentációs kézségük fejlesztésén. Megismerkedtek az energia menedzsment fogalmával, és gyakorolták a rossz szokásoktól való megszabadulás módját és a sikeres szokások kialakítását.

 


A Ferences Ösztöndíjprogramot (FÖP) a ferences rend fenntartásában működő középiskolák tehetséges diákjainak támogatására hozták létre. A 2013 óta működő programban három kategóriában – kutatói/alkotói, tanulmányi és segítő – pályázhatnak ösztöndíjra a diákok, minden év májusában. Az ösztöndíjasok a tanév során heti rendszerességgel tehetséggondozó foglalkozásokon vesznek részt, folyamatos korrepetálással segítik elmaradott társaikat, munkájuk eredményeiről pedig a májusi projektnapon adnak számot. A program, amelynek főtámogatója a MET Magyarország Zrt. minden évben egy tanuló számára bizotsítja angliai tanulmányok folytatását, továbbá pedagógusjelöltek számára felsőoktatási ösztöndíjat is indított. A programról részletes tájékoztató IDE kattintva érhető el. 

A diákok visszajelzéseiből:

„Köszönöm a négy trénernek, hogy ilyen jól felépítették a hétvégét, az előadók is zseniálisak voltak. A két és fél nap alatt nagyon sok mindent tanulhattam nemcsak magamról, hanem egy jó előadás felépítéséről és annak a prezentálásáról. Amiatt, hogy az egészet egy önismereti résszel kezdtük, mindenki tisztában volt nagyjából, hogy mik azok, amelyeket fejleszteni kell saját magában. Ez után sokkal könnyebb volt a szituációs feladatoknál, tisztában voltam, hogy mire kell jobban odafigyelnem.
… Nagyon izgulós típus vagyok, de a hétvége végére már nem éreztem magamban stresszt, amikor több ember előtt kellett beszélnem. Ezek a tapasztalatok a későbbiek során nagyon nagy előnyt fognak jelenteni mindannyiunk számára.
Az egyik feladatnál a projektünkről kellett különböző szempontok szerint megfogalmazni, hogy éppen hogy állunk, illetve mik a terveink. Ez nagyon sokat segített, hogy átlássam, hol is tartok és mire mennyi időm van. A társaim véleményei is sokat lendítettek a projektemen, és nagyon hasznos tanácsaik voltak számomra.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki hozzátett, hogy ennyire színes legyen! Egy felejthetetlen hétvége volt, örök emlékekkel.”

„A szervezők szerintem kiválóan megoldották a csapatok összeállítását, érdekes és hasznos feladatokat állítottak elénk, hasznos volt, hogy sokszor dolgoztunk kiscsoportokban, így mindenki sokkal jobban fel tudott oldódni, figyeltek arra, hogy ne fussunk ki az időből az egyes szakaszokban.”

„Egy olyan jó hangulatú tréning, amely során csupa jó, vidám és hasznos élményekkel gazdagodtam: jófej és profi embereket ismertem meg és igazán hasznos dolgokat megtanultam, amikre az életben még sokszor lesz szükségem szerintem.”

 

Az esemény fényképei:

https://photos.google.com/album/AF1QipMvqZuP8ZXzAfD3az8jxj6lTM2Fymeq-UuXzAxm

 


Ferences Sajtóközpont, Ferences Ösztöndíj Alapítvány