Egész éves munkáról nyolc percben – Lezárult a Ferences Ösztöndíjprogram

A május 22-én megrendezett projektnappal véget ért a Ferences Ösztöndíjprogram 2018-2019-es, hetedik tanéve. Az eseményen az ösztöndíjas diákok egy-egy nyolcperces prezentációban mutathatták be egész éves munkájuk eredményeit.


Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium adott otthont a 2018-2019-es Ferences Ösztöndíjprogram záróeseményének. Az immár ötödik alkalommal megtartott projektnapra harminc ösztöndíjas érkezett, hogy a program támogatói, diáktársaik, tanáraik és szüleik előttt számot adjanak mindarról, amit az elmúlt évben ösztöndíjas munkáik során elértek. A találkozón jelen volt Dobszay Benedek OFM tartományfőnök, Dobszay Ambrus a program szakmai vezetője, Kiss Didák OFM, a Ferences Ösztöndíj Alapítvány kuratóriumának elnöke; valamint Lakatos Sándor, a kuratórium tagja és fia, Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója; a Magyar Nemzeti Bank képviseletében pedig Lehmann Kristóf, a nemzetközi monetáris politikai és gazdaságtudományi ismeretterjesztési igazgatóság vezetője.



Nyitóbeszédében Dobszay Benedek OFM tartományfőnök elmondta: nagyon értékesnek tartja, amikor szabadidejében egy diák olyan témával foglalkozik, amely nem magától értetődő, nem az iskolai rendszer alapjaihoz kapcsolódik, hanem azon túlmutat. Hozzátette: „Számomra mindig nagy öröm ez a nap, hiszen amikor bemutatjátok, hogy egész évben milyen szép és fontos munkát végeztetek, azt érzem: jó ezért küzdeni, jó időt és energiát fektetni abba, hogy ez a program működjön.



A program fő támogatója, Lakatos Benjamin is köszöntötte az ösztöndíjasokat. „Minden évben el szoktam mondani a következő néhány gondolatot, és ez idén sem lesz másképp. Azt kérem tőletek, hogy amikor majd nektek is lehetőségetek nyílik rá  életetek folyamán, hogy valamit visszaadjatok a ferenceseknek, a ferences iskoláknak, tegyétek ezt meg; úgy, ahogyan én is megteszem, és sokan mások is megtették már.”
A MET Csoport vezetője bejelentette, hogy a programot 2019 őszétől egy londoni ösztöndíjjal is kiegészítik, melynek köszönhetően minden évben egy-egy diák a teljes tanévet egy angol katolikus iskolában töltheti.
 


A délután során három különböző helyszínen zajlottak a bemutatók. Az ösztöndíjasok egy-egy nyolcperces prezentációban foglalták össze egész éves kutatási vagy alkotási munkáik eredményeit. Idén összesen huszonöt projektmunka készült, a legkülönbözőbb témákat érintve. Nagy sikert aratott Dobondi-Reisz Mendel: Az egyházzenészek nyomdokában című bemutatója, amelyen a fiatal tehetség egy szintetizátoron élőben adta elő a jelenlévőknek az általa komponált zeneműveket. Szintén nagy érdeklődés fogadta Dudás-Kass Csenge „Nem kölcsönbe kaptuk!” című vándorkiállítását, amely a teremtésvédelemről szól. Németh Boglárka a Dévény-, a Pető-, és a Katona-módszereket kutatta a mozgásrehabilitációban betöltött szerepük alapján, Mészáros Péter Levente pedig matematika tanulást segítő applikáció fejlesztésével foglalkozott. A sokféle érdeklődési körnek köszönhetően a legkülönbözőbb előadásokat hallgathatta a közönség. 
 


A közös ünnepi vacsora előtt a tanulók átvehették emléklapjaikat, majd Dobszay Ambrus, a Ferences Ösztöndíjprogram szakmai vezetője ünnepélyesen lezárta ezen tanévet. 

A ferences ösztöndíj, amelyet ezúttal néhány újítással hirdettek meg, már megpályázható a 2019-2020-as tanévre. A szervezők és a támogatók bíznak benne, hogy e program keretében nemcsak a Ferences Rend, hanem mindannyiunk számára értékes, hasznos munkák születhetnek majd.
 


VM – Ferences Sajtóközpont, Ferences Ösztöndíj Alapítvány