Nagyböjti lehetőségek adakozásra és lelki feltöltődésre a ferenceseknél

Dobszay Benedek ferences tartományfőnökkel Szerdahelyi Csongor készített interjút a ferencesek új, „Egytál” elnevezésű gyűjtési akciójáról, valamint egyéb, a ferencesek által kínált támogatási, és a húsvétra való lelki felkészüléssel kapcsolatos lehetőségekről.

 

„Egytál”- Ez a hívószó a ferencesek új adománygyűjtő akciójának a neve. Mi az újdonsága a nagyböjtben indult gyűjtésnek, és kik a célzottjai?

A Ferences Rendtartomány két helyen tart fenn szegénykonyhát. Szegeden közel huszonöt éve hajléktalanoknak és szegényebb sorsú családoknak biztosítanak meleg étkezést októbertől májusig, vacsora keretében; a másik konyhánk pedig Kárpátalján, Nagyszőlősön működik. Itt nagyjából 180 családot látnak el meleg ebéddel az év minden napján. Ezekre a szolgálatokra rendtartományi szinten ritkán végeztünk gyűjtést, hiszen amellett, hogy sok célzott támogatást kaptunk ezen helyekre, sok esetben mi magunk teremtettük elő a fenntartáshoz és működéshez szükséges anyagi forrásokat, vagy a helyi közösség gyűjtötte össze. 

A mostani, „Egytál” elnevezésű program sajátossága abban áll, hogy nagyböjt idejére központi szintre emeltük e két intézménynek szóló gyűjtést. Az adakozás módja is újszerű: a hagyományos lehetőségek (banki átutalás, sárga csekk igénylése) mellett az online támogatás is lehetővé vált, ami a legegyszerűbb módja, hogy valaki becsatlakozzon ebbe az akcióba. 

 

Tehát online ebédjegyet lehet venni a rászorulók számára, és az ételeket a ferences népkonyhákon fogják felszolgálni?   

Pontosan. Abból az alapgondolatból indultunk ki – és az akció ezért is kapta az „Egytál” nevet –, hogy húsvét alkalmával mi is vendégül látjuk mindazokat, akik fontosak számunkra, és szeretnénk, hogy a nehezebb sorsúak is részesülhessenek ennek az élménynek az örömében. A hozzánk forduló rászorulók számára ezen program bevételeiből finanszírozzuk ezt az „egytál” ünnepi melegételt.

 

Hogyan tudunk adományozni?

A ferencesalapitvany.hu oldalon megtalálható minden fontos információ a gyűjtéshez, és maga a felhívás is, a program ismertetője. A honlapon fellehetőek az elérhetőségek, számlaszámok és online adományozási lehetőségek is, amelyeken keresztül támogathatják ezt a szolgálatot.

 

Az „Egytál”-gyűjtés tehát az egyik országos jótékonykodási lehetőség a ferencesekhez kapcsolódva. Milyen további sajátosságai vannak a nagyböjti készületnek a ferencesek háza táján?

A lemondásokkal és adományozásokkal kapcsolatban mindenképpen említenem kell, hogy mi is részt vettünk a Katolikus Karitász munkájában: minden plébániánkon gyűjtöttünk tartós élelmiszert szegény családok számára. Több templomunkban megtalálható a lemondások perselye. Ide annak a fizikai dolognak az árát helyezhetjük el, amelyekről a nagyböjtben lemondtunk. Ez az adomány szintén szegény családokhoz jut el.

 

Milyen lelki készület előzi meg húsvét ünnepét?

Az alamizsnálkodás gyakorlásán túl az egyéb böjti cselekedetek is nagyon fontosak, és helyet kapnak plébániáink életében. Húsvét ünnepéhez közeledve fokozott gyóntatói szolgálattal állunk rendelkezésre, hiszen ilyenkor sok hívő a mi templomainkban végzi el nagyböjti szentgyónását. Triduumokkal, lelkinapokkal vagy lelkigyakorlatokkal is készültünk az ünnepre. Mint minden évben, úgy idén is több rendházunk lehetővé teszi a beköltözést a szent három napra, és a vendégek részt vehetnek azok liturgiáin a testvérekkel együtt.

Az elmúlt időszakban rendtartományi szinten dolgozunk képi megjelenéseink fejlesztésén. Ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektettünk Barsi Balázs atya nagyböjti konferenciabeszédeinek élő közvetítésére. Szeretnénk, ha a ferences sajtó írott anyagain és hallgatható műsorain túl, a képi- és videómegjelenéseink is erősödnének, olyan közvetítések és műsorok készítésére törekszünk, amelyek által a ferences lelkiség kincsei még több emberhez eljuthatnak.

   

 

 

Az Egytál-gyűjtésről bővebben IDE kattintva olvashatnak!

A szent három napon való részvételről, és gyónási lehetőségekről az adott plébánia honlapján érdeklődhetnek.

A teljes beszélgetés ITT hallgatható vissza.

 

Az interjút lejegyezte:

Varga Mónika – Ferences Alapítvány, Ferences Sajtóközpont

fotó: Brückner Dénes; grafika: Varga Attila Gellért

Hasonló tartalom