„Papnak lenni azt jelenti, hogy Jézus barátja vagyok” – baráti beszélgetés az ezüstmisés Bán Jónással

Huszonöt éve szentelték pappá Bán Jónás atyát. Ebből az alkalomból Magyar Gergely egy online videóbeszélgetésre kérte fel őt, amelyben hivatásáról, és a szeptembertől Kárpátalján folytatódó szolgálatáról kérdezte.


 

 

Bán Jónás OFM április 29-én ünnepetle pappászentelésének huszonötödik évfordulóját. Jónás atya és Gergely atya szolgálatának sok közös pontja volt, többek között Szécsényben két évig ugyanabban a rendházban éltek. A baráti beszélgetésben szóba kerül a vetés és az aratás; a rendtartomány életében szeptembertől bekövetkező változások; a dispozíciókból fakadó nehézségekről; Istenről.


„Azt gondolom, hogy papként sokszor elragad a csábítás, hogy jó lenne látni annak a termését, amit teszek. Jó lenne a növekedést látni. És ez nem mindig adatik meg. Ez a különbség a vetés és az aratás között. A vető nem látja, hogy mi lesz a termés. Nem az aratók örömével végzi a munkáját. Papként nekem ez azt is jelenti, hogy van sok dolog, amit el kell végezni, és nem biztos, hogy én fogom látni ennek az értelmét, de attól függetlenül el kell végezni.”

 


 

A kárpátaljai ferences misszió területén is komoly nehézségeket hozott a járvány okozta válsághelyzet. Alapítványunk honlapján folyamatosan van lehetőség a misszió támogatására. Köszönjük!

 

 

 

Ferences Rendtartomány, 2020